divendres, 11 de novembre del 2011

L'acudit del pare Marquès

De tant en tant em ve al cap un acudit que ens va explicar un dia el P. Andreu Marquès a la classe de filosofia del llenguatge. En aquell moment em va sobtar que aquesta assignatura la donés un sacerdot. Te'ls imagines fent la medieval o l'antropologia amb un manual d'Eunsa, però no amb el Language, truth and logic d'Ayer. El pare Marquès és un savi simpàtic. A classe em resultava enormement lúcid. Davant un auditori més aviat poc disposat a qualsevol heterodòxia, ell, gairebé octogenari, explicava amb un somriure els dubtes de fe que li havia generat la lectura de Bultmann. I reprenia la lliçó, de vegades amb aquell punt de condescendència que les dones hem de suportar dels homes d'església. Per l'edat, a ell li perdono. Aquí ve l'acudit. I qui tingui orelles, que escolti. Va més a fons del que sembla...

Sabríeu dir-me quina és la diferència entre un filòsof i un teòleg? 
Un filòsof és un individu que, en un túnel negre, totalment fosc i sense sortida, busca un gat negre i mut que no hi és. Un teòleg és un individu que, en un túnel negre, totalment fosc i sense sortida, busca un gat negre i mut que no hi és. Ara bé, el teòleg el troba.

6 comentaris:

Ja ho saps ha dit...

I si el túnel és l'interior del gat, i per tant, sí que el gat existeix i el filòsof no sap agafar la perspectiva necessària per reconèixer i, inclús,en part mandrós en part poruc, no s'atreveix ni a obrir els ulls, i "funciona" com un talp auto-encegat i no percep la llum? Podria ser?
Em faria il·lusió que així fos!

Anna Ortín ha dit...

Uf, a mi n' m'agradaria gens. La filosofia no ha d'arribar a les mateixe conclusions que la teologia, perquè empra la reflexió racional i l'anàlisi.

Per cert, l'acudit no es refereix tant a això com a la legitimitat dels constructes de la teologia i la filosofia respectivament, no a l'bjecte al que remeten! (veritat racional i Déu respectivament)

Gràcies!!!

Anònim ha dit...

Un altre acudit de filòsofs:

Hegel va a visitar al Kant moribund i li pregunta:
-Emmanuel, què és allò que més t'agraïria de veure abans de morir?

Kant diu:
-M'encantaria veure un noümen. L'hé buscat des de la primera a la 3a crítica i no n'he vist mai un.

i Hegel diu:
-waw, això seria fenomenal!


Jaume F

Anna Ortín ha dit...

M'agrada molt aquest!
N'havia sentit una versió similar, però aquesta és millor.

Per Kant, fins i tot una grip és fenomenal.

Gràcies!

Ignacio ha dit...

Jaja! Me l'apunto!

I el del Jaume és molt pro. Si jo fos profe, el faria comentar en un examen.

Anònim ha dit...

Benvolguda Anna: el P. Marquès era un home i pensador extraordinari. Està bé que li perdonis alguna cosa.
un altre acudit que ell deia: "quan els filòsofs diuen infinit, volen dir 17".
I un altre: "Jesús predicava el Regne de Déu, i va venir l'Església".
Cordialment,
Sergi